Prezračevanje – kvaliteta zraka v prostoru

Kvaliteta zraka v prostoru, v katerem živimo, pomembno vpliva na vaše udobje ter zdravje. Z uporabo prezračevalnega sistema lahko zagotovimo vrhunsko kvaliteto zraka ob znatnem prihranku pri energiji za ogrevanje.

Odstotek kisika, temperature in kvaliteta zraka pomembno vplivajo na udobje v prostoru. Dolgoročno se na ta način ohranja in ščiti tudi sama zgradba. Previsoka vlaga se na primer odraža s pojavom plesni na zidovih kar ni samo škodljivo za zgradbo temveč tudi za človeka.

Prezračevalni sistem zagotavlja vrhunsko kvaliteto zraka z vpihom svežega zraka v prostore in izpihom rabljenega zraka. Tako iz prostorov odvajamo tudi vlago in ogljikov dioksid.


Prednosti sistema za prezračevanje

  • Prihranek energije preko obnove toplote
  • Svež zrak brez toplotnih izgub
  • Umazanija in cvetni prah se filtrirata
  • Zmanjša se hrup, ker so okna zaprta


Pogoji, ki jih mora stavba izpolnjevati

  • Biti mora dovolj prostora za montažo prezračevalnih cevi
  • Rekuperator prihrani energijo


Prezračevalni sistemi vpihujejo svež zrak, umazanega pa pošiljajo v okolico. Toplota v izhodnem zraku se prenaša na vhodnega preko izmenjevalnika toplote. Stopnja prenosa toplote znaša do 95%. Tako so toplotne zahteve zgradbe lahko zmanjšane do 20%. Prezračevalni sistem se lahko kombinira z ogrevalnimi tehnologijami.


Filtriranje zraka

Preden svež zrak vstopi v prostor, se najprej filtrira. Sistem filtracije preprečuje vhod umazanije, cvetnega prahu in drugih alergenov, kar je zelo pomembno za ljudi , ki imajo probleme z alergijami. S kontrolo vlage v prostoru preprečujemo nastanek plesni na zidovih.