Razumevanje ogrevalnih sistemov


Razumevanje ogrevalnih sistemov je ključno pri spoznavanju delovanja vsakega ogrevalnega sistema, ki se sestoji iz generatorja toplote in opreme za distribucijo ter prenos toplote. Sistem, kot je centralno ogrevanje, ponuja vpogled v funkcijo posameznih komponent. Centralni generator toplote je običajno nameščen na osrednji lokaciji, pogosto v kleti hiše. Celoten sistem ogrevanja vključuje generator toplote, distribucijsko opremo ter opremo za prenos toplote. Ta integriran sistem zagotavlja učinkovito oskrbo vseh prostorov znotraj objekta s potrebno toplotno energijo.

Generator toplote

Prva komponenta vsakega sistema ogrevanja je generator toplote, kot na primer električna peč, toplotna črpalka. Za ta namen je razpoložljivih še veliko drugih energij. Vse tehnologije delujejo na istem principu: Ogrevajo medij za prenos toplote, ki je v največ primerih voda.

Razumevanje ogrevalnih sistemov - Toplotna črpalka

Distribucija toplote

Ogreta voda se distribuira po sistemu cevi v vsako sobo, ki jo želimo ogrevati. Vrši se preko dvižnega in povratnega voda, zato govorimo o dvocevnem sistemu centralnega ogrevanja. V dvižnem vodu potuje medij do grelnega telesa, v povratnem pa nazaj proti generatorju toplote.

Grelna telesa, radiatorji ali sistemi površinskega ogrevanja se s to vodo segrejejo. Toplotna energija se preko površine grelnih teles prenaša v sobe. Zato so radiatorji dizajnirani tako, da zrak okoli njih lahko kroži po principu naravne konvekcije. Zrak okoli radiatorja se segreje in se dvigne proti stropu sobe. V zgornjem nivoju se zrak ohladi in zopet pade proti grelnemu telesu.

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu novega ogrevalnega sistema, preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

Vir: Vaillant