Zadnji prispevki
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi?
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi? Termostatsko glavo uporabljamo zato, da lahko individualno ura... Beri naprej
Rahel padec cen drv v letu 2020
Cene drv v letu 2020 Prodajne cene drv za prodajo fizičnim osebam se izračunava na podlagi objavljeni... Beri naprej
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke Če se odločate med plinsko kondenzacijsko pe... Beri naprej
Priključite sobni termostat: Nasveti
Sobni termostat omogoča individualno krmiljenje površin ogrevanja. Meri temperaturo v prostoru in jo primerja s predhodno nastavljeno c... Beri naprej
Kako nastanejo lesni peleti
Peleti so majhne palčice stisnjene iz lesnih ostankov. Imajo enotno obliko in so zato še posebej primerne za samodejno zgorevanje v ogr... Beri naprej
Vsi prispevki

Naravno prezračevanje 1 del

O naravnem prezračevanju govorimo kadar zrak v okolici vstopa v notranjost objekta skozi odprto okno ali vrata. Naravno prezračevanje povzročajo razlike v distribuciji zračnega pritiska okoli stavbe. Zrak se preseli iz območja visokega zračnega pritiska na območja nizkega zračnega pritiska, z pomočjo gravitacije in sunki vetra, ki vplivata na pretok zraka. Postavitev in upravljanje vrat in oken bo spremenila naravne vzorce zračenja. Pri tem se lahko pojavi uhajanje zraka, skozi odprtine ali razpoke v fasadi.

Vrste naravnega prezračevanja

V osnovi obstajata dve vrsti naravnega prezračevanja, ki jih lahko uporabimo v zgradbi: Prezračevanje z uporabo vetra ali s pomočjo vzgona(kaminski efekt). Oba načina sta mogoča zaradi naravno prisotnih razlik v tlaku. Tlačna razlika, ki poganja prezračevanje uporablja silo vetra. Pri »kaminskem efektu« prezračevanje povzroča pritisk vzgona, ki nastane kot posledica razlike v temperaturi in vlagi.

Prezračevanje s pomočjo vetra

Običajen pojav je da veter piha čez stavbe, zadane privetrno  steno, kar povzroča neposreden pozitiven zračni tlak. Veter se prične gibati okoli stavbe in pušča zavetrno steno z negativnim tlakom, znano tudi kot sesalni učinek. Če obstajajo odprtine na privetrnih in na zavetrnih stenah stavbe, bo svež zrak hitel na privetrno zidno odprtino in odtekal skozi zavetrno zidno odprtino. S tem bo uravnotežil in ublažil tlak, ki pritiska v smeri privetrnih in zavetrnih sten.

Pri ujemanju vetra, ki ga uporabimo za prezračevanje postane oblika stavbe ključen dejavnik. Oblika zgradbe lahko ustvari pritisk na veter, ki na učinkovit način prenese zrak skozi odprtine v zgradbi.

Obstaja seveda še veliko drugih dejavnikov, ki igrajo vlogo. Priporočila iz različnih gradbenih predpisov, so ostali dejavniki:

  • Gradnja orientacija in lokacija. (Izbira lokacije z veliko vetra, gradnjo je treba usmeriti tako, da je privetrna stena pravokotna na poletni veter, če želite da bi povečali prezračevanje)
  • Oblika stavbe in dimenzije. (Naravno prezračevane stavbe ne smejo biti pregloboko, zaradi težje distribucije svežega zraka)
  • Tip oken
  • Vrste in velikost odprtin
  • Zunanji elementi

prezračevanje3
 

V naslednjem delu se bomo dotaknili prezračevanja s pomočjo vzgona ter vključitev obeh tipov za optimalno prezračevanje.


ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2022.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard