Talno ogrevanje – postopek montaže

Talno gretje je del projekta. Načrtuje ga projektant, ki ima pregled tudi nad načrtovano toplotno izolacijo, nad klimatskimi razmerami, mikrolokacijo stavbe, izbranimi energenti in nad drugimi dejavniki, ki vplivajo na načrtovanje ogrevanja. Projekt določa razpored cevi v tleh, debelino cevi, regulacijo ogrevanja, vrsto energenta ipd. Ponavadi je mreža cevi ob zunanji steni gostejša in zato je v tem območju temperatura tal višja. Nadomešča toplotne izgube skozi zunanjo steno.

Pri talnem gretju so zelo pomembne talne obloge. Ustrezajo le obloge iz materialov, ki so dobri prevodniki toplote. Materiali, ki jih prištevamo med toplotne izolatorje, namreč dušijo prenos toplote s tal v prostor, zato mora biti temperatura ogrevalnega medija višja. Lahko se zgodi, da potrebna temperatura presega najvišjo možno temperaturo, ki jo lahko dosežemo s toplotnimi črpalkami ali s sončnimi zbiralniki. V tem primeru za ogrevanje skrbi predvsem plačani energent. Tako izbira talne obloge bistveno vpliva na ekonomiko ogrevanja. Še več, če namesto talne obloge, ki je bila izbrana v projektu talnega ogrevanja, položimo oblogo po lastnem okusu, se lahko zgodi, da povsem podremo ogrevalno ravnovesje. Vnos toplote mora biti enak toplotnim izgubam zgradbe, sicer se zgradba pregreva ali ohlaja. S talno oblogo, ki je dober toplotni izolator, zadržujemo toploto v talni konstrukciji, kjer je ne potrebujemo. V tem primeru je treba razmisliti o izgubi toplote skozi strop v spodnje prostore.

Cevi za talno gretje lahko polagamo po mokrem ali suhem postopku. Po mokrem postopku jih položimo na plast toplotne in zvočne izolacije in po preizkusu tesnosti zalijemo s cementnim estrihom. Pomembno je, da plošča cementnega estriha nima neposrednega stika s stenami, torej je plavajoča. Od sten jo loči obrobni izolacijski trak, ki mora omogočati vsaj 5 milimetrov razteznega prostora. Obrobne reže omogočajo raztezanje in krčenje estriha, ne da bi se le-ta poškodoval. Debelina estriha je odvisna od konstrukcijskih in statičnih zahtev. Ponavadi cementnemu estrihu dodamo plastifikator, to je poseben dodatek, ki povečuje gostoto estriha in s tem tudi njegovo toplotno prehodnost.

Pri zalivanju tal z estrihom je treba upoštevati dilatacijske zahteve. V enem kosu ne bi smeli zaliti več kot 40 kvadratnih metrov površine, dilatacijske površine pa naj bodo čimbolj kvadratne oblike. Dilatacijska reža je lahko izdelana s stisljivim trakom najmanjše debeline 5 milimetrov. Cevi naj bodo položene tako, da čimmanjkrat sekajo dilatacijske reže; najbolje je, da jih sekata samo dovod in odvod posameznega grelnega registra.

Poleg cementnega estriha lahko uporabimo tudi anhidridni estrih, mešanico cementnega in anhidridnega estriha ali industrijsko malto. Ti materiali so že vnaprej pripravljeni v silosih ali v vrečah in jih na gradbišču mešamo z vodo in vgrajujemo.Še nekaj je pomembno. Po vgradnji pustimo, da se estrih posuši sam po naravni poti. Ogrevanje estriha s talnim gretjem, da bi se hitreje osušil, ni dopustno.

vir: gradim.si
 

Če razmišljate o montaži talnega ogrevanja preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si