Zadnji prispevki
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi?
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi? Termostatsko glavo uporabljamo zato, da lahko individualno ura... Beri naprej
Rahel padec cen drv v letu 2020
Cene drv v letu 2020 Prodajne cene drv za prodajo fizičnim osebam se izračunava na podlagi objavljeni... Beri naprej
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke Če se odločate med plinsko kondenzacijsko pe... Beri naprej
Priključite sobni termostat: Nasveti
Sobni termostat omogoča individualno krmiljenje površin ogrevanja. Meri temperaturo v prostoru in jo primerja s predhodno nastavljeno c... Beri naprej
Kako nastanejo lesni peleti
Peleti so majhne palčice stisnjene iz lesnih ostankov. Imajo enotno obliko in so zato še posebej primerne za samodejno zgorevanje v ogr... Beri naprej
Vsi prispevki

Razumevanje ogrevalnih sistemov

Razumevanje ogrevalnih sistemov

Vsak sistem ogrevanja je sestavljen iz generatorja toplote in opreme za distribucijo in prenos toplote. Skupaj sestavljajo ogrevalni sistem, ki vam bo zagotovil udobje v prostorih.

Primer sistema centralnega ogrevanja je dobra pot, kako spoznati delovanje posameznih komponent znotraj sistema.

Sistem centralnega ogrevanja oskrbuje več sob s toplotno energijo. Generator toplote je montiran na centralni lokaciji, po navadi v kleti hiše. Kompleten sistem ogrevanja obsega generator toplote, opremo za distribucijo in opremo za prenos toplote. Navedeni krog ogrevanja oskrbuje vse sobe znotraj objekta s toplotno energijo.

Generator toplote

Prva komponenta vsakega sistema ogrevanja je generator toplote, kot na primer električna peč, toplotna črpalka. Za ta namen je razpoložljivih še veliko drugih energij. Vse tehnologije pra delujejo na istem principu: Ogrevajo medij za prenos toplote, ki je v največ primerih voda.

Distribucija toplote

Ogreta voda se distribuira po sistemu cevi v vsako sobo, ki jo želimo ogrevati. Vrši se preko dvižnega in povratnega voda, zato govorimo o dvocevnem sistemu centralnega ogrevanja. V dvižnem vodu potuje medij do grelnega telesa, v povratnem pa nazaj proti generatorju toplote.

Grelna telesa, radiatorji ali sistemi površinskega ogrevanja se s to vodo segrejejo. Toplotna energija se preko površine grelnih teles prenaša v sobe. Zato so radiatorji dizajnirani tako, da zrak okoli njih lahko kroži po principu naravne konvekcije. Zrak okoli radiatorja se segreje in se dvigne proti stropu sobe. V zgornjem nivoju se zrak ohladi in zopet pade proti grelnemu telesu.

 

Vir: Vaillant

Hiša ogrevanja Biakom


Priporočeni izdelki

ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2022.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard