Toplotne črpalke: Prednosti in slabost

Toplotne črpalke lahko pomagajo potrošnikom varčevati pri stroških, vendar imajo svoje omejitve. Lahko so nekoliko neučinkovite v vsakem okolju, kjer se zunanja temperatura spusti v bližino ali pod ledišče vode. Na tem področju se je v zadnjih letih veliko izboljšalo in se še vedno izboljšuje.

Do sledečega problema pride zaradi tega, ker se za gibanje toplote iz zelo hladnega prostora do toplejšega porabi veliko več energije, kot se za gibanje toplote med dvema območjema z zmerno temperaturno razliko. V zmerno hladnem podnebju je na voljo veliko več toplote, kot v hladnem podnebju. Pomembno je tudi omeniti, da je v hladnem podnebju, še vedno dovolj toplote v zunanjem zraku. Ta se črpa v zaprte prostore, vendar enota zato potrebuje veliko več energije za pridobivanje toplote. Pri tem se sprošča dodatna energija, da vaša toplotna črpalka proizvede dovolj toplote za udobno ogrevanje vašega doma.

YouTube player

Delovanje toplotne črpalke

Toplota, proizvedene s toplotnimi črpalkami, ni tako intenzivna kot toplota, proizvedena s pečjo na olje, plin, drva. Ljudje, ki uporabljajo konvencionalne peči lahko ogrevanje s toplotno črpalko sprva sproži  neprijeten občutek, saj je pridobljena toplota veliko blažja od toplote, ki so je bili navajeni. Toplotne črpalke razdelijo toploto enakomerno po vsej hiši, kar pomeni, da ni hladnih lis zaradi katerih izgubljamo toploto. Črpalka se bo tudi manj pogosto krat vklapljala in izklapljala kot peči s plinom.

Toplotne črpalke vam lahko prihranijo nekje nad 50 odstotkov stroškov celotnega ogrevanja. 

Zdaj ko veste za prednosti in slabosti toplotnih črpalk, vam bo veliko lažje pri vaši odločitvi.