Pogosta vprašanja o ogrevalni tehniki

ZAKAJ NAM TEČE PRI VARNOSTNEM VENTILU BOJLERJA?
Varnostni ventil na sanitarnem bojlerju bi praviloma moral zamenjati na vsaki dve leti. Če po menjavi varnostni ventil zopet pušča je potrebno montirati sanitarno ekspanzijsko posodo. Če imate na vodovodnem omrežju večji pritisk kot 4 bare je potrebno montirati tudi reducirni ventil.

ZAKAJ NAM ZMANJKUJE PRITISKA V INSTALACIJI CENTRALNEGA OGREVANJA?
Za ta problem je možno več dejavnikov:
• ekspanzijska posoda ne opravlja več svoje funkcije,
• nekje vam pušča centralno ogrevanje (peč, radiator,talno ogrevanje, cev). Po naših izkušnjah stranke na peči ne opazijo kje pušča, ker le ta sama sproti posuši morebitne kapljice.

ZAKAJ NAM RADIATOR NE DELA, ČE JE DELAL OZ. GREL?
Najbolj pogosta možna napaka je, da je v radiator prišel zrak. V tem primeru je potrebno odzračiti radiator na odzračevalnem ventilu. Za ostale posege je potrebno poklicati monterja strojnih instalacij.

NIMAMO DOVOJ PRITISKA IN PRETOKA NA VODOVODNIH PIPAH?
Za takšen problem je možno več dejavnikov:
• zamašene mrežice (perlatorji) na iztoku pip,
• zamašeni kotni ventili,
• zamašene vodovodne cevi.
Če ste ugotovili, da vam slabo teče topla voda je problem pri bojlerju ali toplotnem izmenjevalcu v plinski peči.

KAKO VZDRŽEVATI ZAPORNE VENTILE?
Vzdrževanje zapornih ventilov je enostavno. Dvakrat na leto zaprete in odprete posamezno vsak ventil.

ZAKAJ NAM OBČASNO KAPLJA VODA NA PIPI V KUHINJI?
Če je kuhinjska baterija povezana s pretočnim bojlerjem je to čisto normalen pojav, v času ko bojler ogreva se voda v njem širi in ekspanzira skozi iztok baterije.

PUŠČA NAM WC IZPLAKOVALNIK. ALI SE NAM GA SPLAČA POPRAVITI ALI ZAMENJATI Z NOVIM?
To je zelo pogost pojav. Po navadi ne zapira avtomatski zaporni ventil kotlička ali pušča naležno tesnilo. Če kotliček ni star več kot 10 let se ga splača popraviti.

ŽIVIMO V STANOVANJSKI HIŠI V LJUBLJANI. KAKŠEN VODNI FILTER NAM SVETUJETE ZA ZAŠČITO PRED VODNIM KAMNOM IN TRDNIMI DELCI?
Svetujemo vam filtracijo 50 mikronov z redno menjavo vložkov in fizikalno obdelavo apnenca v vodi (magnetni mehčalec). Pozorni morate biti tudi na kakovost izdelka.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED NAVADNO PLINSKO PEČJO IN KONDENZACIJSKO PLINSKO PEČJO?
Pri kondenzacijski plinski peči so večji izkoristki pri ogrevanju do 30% od navadne. Ta peč vam dodatno po izgorevanju ohladi dimne pline. Dobra stran kondenzacijske peči je v tem, da lahko spreminja režime ogrevanja v smislu visoke in nizke temperature.

IMAMO SLAB PRETOK TOPLE VODE IZ PLINSKE PEČI.
To je pogost pojav pri plinskih pečeh z toplotnim izmenjevalcem (pretočni bojler). Največkrat je problem, ker pred dovodom mrzle vode v izmenjevalec ni montiran filter in mehčalnik. Možni so tudi drugi dejavniki.

KATERE TOPLOTNE ČRPALKE NAM PRIPOROČATE?
Iz naših izkušenj so najbolj zanesljive toplotne črpalke podjeta Viessmann, če pogledate reference ter slike naših referenc, smo jih vgradili kar nekaj in do sedaj nismo prejeli ene same reklamacije. Na izbiro vrste toplotne črpalke vpliva več dejavnikov:
• vrsta režimov ogrevanja (zaželjen je nizko temperaturni režim ogrevanja – talno gretje),
• koeficijent izolacije objekta,
• namembnost objekta,
• količina potrebe po sanitarni vodi

KAKO NAJ POSTAVIMO KOLEKTORJE, DA BO IZKORISTEK OPTIMALEN?
Več je dejavnikov, ki botrujejo k dobremu izkoristku sistema. Med njimi je gotovo najpomembnejši maksimalna izpostavljenost sončnim žarkom. Navkljub temu je potrebno sistem postaviti čim bližje odvzemnemu mestu, in se tako izogniti toplotnim izgubam, ki nastajajo pri pretakanju tekočine po ceveh. Pomembna je orientacija sistema – usmerjenost proti jugu, vendar pa deviacije od te idealne usmeritve niso usodne in so lahko do 45°. Senca na celotni površini ali delu sprejemnika bo zmanjšala njegovo učinkovitost. Tako je pri inštalaciji potrebno upoštevati vse okoliške objekte, ki bi lahko metali senco na sprejemnike. Največji vpliv senčenja imajo okoliški objekti na dan solsticija – 21.december. Razdalja med sprejemniki in kakršnokoli oviro, ki lahko povzroča senco, mora biti najmanj 2,5 metrov večja, kot je višina ovire. Nadalje je velikega pomena naklonski kot, na katerega kolektor postavimo. Pri uporabi tekom celega leta je najprimernejši kot 45 °C, za uporabo med poletjem je zaradi višje lege sonca primeren kot 30 °C. Za oba primera je dovoljeno odstopanje do 15 °C. Pomembna je še varnost podporne konstrukcije, saj je potrebno zagotoviti, da je v primeru montaže na streho le-ta sposobna prenesti predvidene obremenitve: teža inštalacije, sneg, veter, raztezek materialov ipd.

KAJ JE POTREBNO ZA VZDRŽEVANJE SOLARNEGA SISTEMA?
V normalnih okoliščinah vzdrževanje sistema ni potrebno. Sistem bo nemoteno deloval 20 in več let, v kolikor je montaža opravljena dosledno in kvalitetno. Vzdrževalna dela in servisni pregledi so določeni vnaprej in so navedeni v navodilih za inštalacijo. Izvajajo jih naši pooblaščeni serviserji. Je pa res, da lahko stranka s preventivnimi pregledi podaljša življenjsko dobo kolektorjev.

ALI LAHKO PRIDE DO PREGREVANJA SOLARNEGA SISTEMA?
Sistem je nastavljen in programiran tako, da do pregrevanja ne sme priti. Ekspanzijska posoda je v sistem vgrajena zato, da premosti temperaturne razlike v sistemu. Skupno z regulacijo zagotavlja, da sistem deluje nemoteno v vsaki situaciji. Za primer zares ekstremnih pogojev (na primer VEČ DNEVNE pripeke brez odjema) je v črpalno postajo vgrajen varnostni ventil, ki tekočino pri 6-ih barih tlaka spusti iz sistema. Vendar pa je potrebno povedati, da je verjetnost, da do tega pride majhna.

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu ogrevalnega sistema preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si |

Foto: UNSPLASH-Alex Shuper