Kako pravilno odzračiti vaše radiatorje

Če v vašem radiatorju ropota ali vaš radiator kljub čisto odprtem ventilu komaj oddaja toploto, potem ga morate odzračit. Zrak v radiatorju ustavlja pretok ogrevane vode, topla voda ne priteka do radiatorja in tako ostanejo grelniki le mlačni.

Dobra novica je, da to lahko storite sami, tudi če ste najemnik v stanovanju. Da pri tem ne boste imeli težav potrebujete nekaj orodja, nekaj občutka in posodico v katero boste zajeli odteklo vodo.

Kako pravilno odzračiti radiator?

  1. Potrebujete odzračevalni ključ, pri starejših radiatorjih viličasti ključ/klešče. Odzračevalni ključ lahko dobite v vseh trgovinah z gradbenim materialom/sanitarno opremo.
Odzračevalni ključ
  1. Če imate ločen ogrevalni sistem, izklopite obtočno črpalko za ogrevanje vode. Počakajte približno eno uro, s tem preprečite nenehno vrtenje zraka v sistemu in izboljšate vaše možnosti za popolno odzračevanje.
  2. Vzemite manjšo posodo, lahko je tudi jogurtov lonček, staro krpo ter odzračevalni ključ. Na nasprotni strani ventila/termostatske glave boste ob strani videli odzračevalni ventil. Sestavljen je iz srebrne kovine in ima stransko cev ter odprtino. V sredini odzračevalnega ventila boste videli majhen pet kotni zatič v katerega pritrdite odzračevalni ključ. Pri starejših modelih radiatorjev tega zatiča ni, zato vzemite viličasti ključ/klešče in z njim primite za stranski konec ventila.
  3. Držite vašo posodico pod cevjo ali odprtino ventila. Pričenjate obračati ključ v nasprotno smer urinega kazalca. Pri tem boste zaslišali uhajanje zraka, če tega še vedno ne slišite, odvijte ventil še malo. Pri starejših modelih radiatorjev je postopek enak z razliko, da uporabite ključ/klešče in vrtite ventil s pomočjo njih.
Kako pravilno odzračiti vaš radiator

Opozorilo:

Ne obračajte ključa velikokrat, s tem lahko zrahljate zatič odzračevalnega ventila ki posledično pade ven, vsa topla voda v radiatorju pa bo stekla po vaših tleh.

  1. Počakajte tako dolgo, dokler ne priteče voda. Nato zaprite odzračevalni ventil tako, da ga zavrtite v smeri urinega kazalca.
  2. Izkoristite priložnost in preverite tudi ostale radiatorje v vašem stanovanju ali hiši. Če ste izpustili veliko zraka, potem je mogoče da bo potrebno dodati vodo v ogrevalni sistem. Če imate svoj ogrevalni sistem, lahko to storite sami. Če ste najemnik v bloku ali večstanovanjski hiši, obvestite vašega hišnika in ga prosite naj preveri tlak v sistemu.
  3. Ne pozabite v primeru če ste izklopili obtočno črpalko, jo vklopite nazaj. Sedaj bi morali vsi radiatorji znova pravilno greti.

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu grelnikov, preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@roman

YouTube player