Zadnji prispevki
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi?
Kaj pomenijo številke na termostatski glavi? Termostatsko glavo uporabljamo zato, da lahko individualno ura... Beri naprej
Rahel padec cen drv v letu 2020
Cene drv v letu 2020 Prodajne cene drv za prodajo fizičnim osebam se izračunava na podlagi objavljeni... Beri naprej
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke
Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke Če se odločate med plinsko kondenzacijsko pe... Beri naprej
Priključite sobni termostat: Nasveti
Sobni termostat omogoča individualno krmiljenje površin ogrevanja. Meri temperaturo v prostoru in jo primerja s predhodno nastavljeno c... Beri naprej
Kako nastanejo lesni peleti
Peleti so majhne palčice stisnjene iz lesnih ostankov. Imajo enotno obliko in so zato še posebej primerne za samodejno zgorevanje v ogr... Beri naprej
Vsi prispevki

Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke

Primerjava plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke

Če se odločate med plinsko kondenzacijsko pečjo ali toplotno črpalko, vam bo tale članek pomagal pri vaši odločitvi. Kje so prednosti ter slabosti obeh sistemov, katerih laiki ne opazijo na prvi pogled?

Oba sistema sta izjemno popularni izbiri med modernimi ogrevalnimi sistemi, predvsem v novogradnjah ter prenovah starejših objektov.​

Pregled stroškov: Plinska peč in toplotna črpalka

Za večino ljudi so stroški montaže ter obratovanja najbolj pomembna argumenta pri primerjavi, zato začnimo pri njima.

Že v sami ceni naprav, lahko na prvi pogled vidimo da je plinska peč veliko bolj ugodna rešitev. Cene novih plinskih kondenzacijskih peči se gibljejo med 3.000 in 4.000 €. V primeru da morate zamenjati star dimnik za novega, ki je primeren za kondenzacijo, vas lahko stane dodatnih 400 € ali več. Toplotna črpalka je veliko dražja, variante zrak-voda se cene gibljejo med 7.000 – 12.000 €. Toplotne črpalke voda – voda ter zemlja - voda stanejo veliko več, zaradi postavitev vrtine ter zemeljskih del.
 

Slika he gong na Unsplash

Eko sklad subvencija

  • Oba tipa naprav sta primerna za pridobitev Eko sklad subvencije.
  • Za toplotne črpalke znaša od 20% do 50% vrednosti naložbe, največ do 2.500 EUR oz. 5.000 EUR
  • Za plinske kondenzacijske kotle do 50 % oz. 2.000 EUR

Kateri modeli naprav so primerni lahko pogledate na objavljen seznam naprav eko sklada.

Obratovalni stroški so odvisni od objekta

Pri plinskih kotlih morate zraven stroškov elektrike, prišteti tudi stroške plina. Koliko plina boste porabili je odvisno od energetske porabe objekta. Servis plinskega kotla vas bo stal nekje okoli 60 €. Rezervni deli ter servis so bolj ugodni kot pri toplotni črpalki.

Tudi pri tekočih stroških toplotne črpalke, je ta odvisna od energetske porabe objekta. Če se ogrevate s talnim ogrevanjem, lahko stroške še dodatno znižate. Strošek servisnega pregleda toplotne črpalke se giblje okoli 100 €. Rezervni deli ter servis so dražji kot pri plinskem kotlu.

Področja uporabe

Plinsko ogrevanje je veliko bolj dostopno, kot je bilo pred leti. Sistemi za plinsko ogrevanje so kompaktni, ekonomični, poceni in nezahtevni. Proizvajalci proizvajajo naprave v zelo različnih razponih zmogljivosti in tako omogočajo fleksibilno uporabo tehnologije. Če je v bližini javni dovod plina je vaša izbira zelo lahka.

Toplotne črpalke so predvsem primerne za novogradnje ter energetsko varčne hiše. Velika prednost je da lahko toplotno črpalko kombinirate s solarnim ali plinskim ogrevanjem. Tako imenovano hibridno ogrevanje deluje velik del leta praktično brezplačno.  
 

Če razmišljate o prenovi ogrevalnega sistema preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje


ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2021.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard