Zadnji prispevki
Talno ogrevanje: Boljša razporeditev temperature
Ploskovna ogrevala, pa naj bodo talna, stenska ali stropna, se najpogosteje vgrajujejo v nove energijsko varčne hiše. Največ lastnikov... Beri naprej
Eko sklad: Daljši rok obdelave vlog in izplačil
Eko sklad vas obvešča, da je glede na veliko število prejetih vlog občanov trenutni čas obdelave vloge okrog 5 mesecev, vendar pa ko... Beri naprej
Kurite dovolj suh les in s tem prihanite pri ogrevanju
Prvi znaki da kurite preveč vlažen les Ali gorivo v kurišču dobro zgoreva, lahk... Beri naprej
Družina v času sezone za ogrevanje porabi 1500 evrov
Povprečna slovenska družina v času sezone za ogrevanje porabi 1500 evrov, kaže raziskava Reus za družbo Borzen. Najbolj pogost nači... Beri naprej
7 nasvetov za zmanjšanje porabe vode v vašem gospodinjstvu
7 nasvetov za zmanjšanje porabe vode v vašem gospodinjstvu Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebuj... Beri naprej
Vsi prispevki

Toplotna črpalka: Že prvo leto se stroški prepolovijo

Toplotna črpalka: Že prvo leto se stroški prepolovijo

Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje prostorov v novogradnji je zaradi majhnih potreb po toploti gospodarna odločitev, ne glede na to, kateri toplotni vir izberemo. V obstoječih hišah pa je po mnenju strokovnjakov smiselno najprej zmanjšati toplotne izgube in s tem potrebe po toploti, a vedno več primerov dobre prakse dokazuje, da se lahko stroški ogrevanja občutno zmanjšajo tudi v energijsko potratni hiši, ki se namesto s kurilnim oljem, na primer, ogreva s toplotno črpalko.


Cene naložbe v toplotno črpalko za ogrevanje prostorov z vso potrebno opremo in montažo (zalogovnik, vključitev v obstoječi sistem ...) za srednje velike stanovanjske hiše se gibljejo med 8000 in 10.000 evri, kar ni ravno majhen strošek. »Če si investitor ne more privoščiti celovite sanacije v enem kosu, z izvedbo ukrepov v učinkovito rabo energije v takšnem zaporedju, kot ga priporoča stroka, naj pred vgrad­njo toplotne črpalke vsekakor zamenja vsaj stavbno pohištvo, nato pa sanacijo nadaljuje po korakih, kakor mu dopuščajo finančne zmožnosti,« svetuje Fendre elektro projektant in predavatelj na Višji strokovni šoli na šolskem centru Velenje. 

Prej 2000 evrov, zdaj 590 Evrov

Janko Škoflek iz Velenja je pred sedmimi leti vgradil toplotno črpalko zrak/voda v takrat energijsko še zelo potratno hišo s 195 kvadratnimi metri površine. »Hiša je bila zgrajena leta 1970, brez toplotne izolacije na fasadi, slabo izolirano je bilo podstrešje, prav tako streha, le dotrajana okna v mansardi so bila zamenjana z energijsko varčnejšimi z dvoslojno zasteklitvijo, medtem ko so bila v pritličju in nadstropju še stara,« pripoveduje Janko. 

Kotel na kurilno olje v kurilnici je nadomestila toplotna črpalka z močjo 15 kW, ki ogreva tudi sanitarno vodo. »Ravno zato, ker hiša še ni bila energijsko obnovljena, smo sistem nekoliko predimenzionirali, zdaj, po vseh posegih, bi zadostovala 11-kilovatna naprava,« pojasni Škoflek. Energijsko sanacijo je izvajal v več fazah, trajala pa je več let, saj je bila močno odvisna od finančnih sredstev, ki jih je imel na voljo.

Najprej je torej vgradil toplotno črpalko, ki prek vodnega zalogovnika zagotavlja toploto radiatorjem. Stroški so že prvo leto prepolovili; za 2300 do 2600 kurilnega olja, kolikor so pred tem porabili za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, je bilo treba takrat odšteti približno 2000 evrov, medtem ko je seštevek zneskov na položnicah za električno energijo v prvih 12 mesecih po vgradnji toplotne črpalke nanesel zgolj 980 evrov (znesek ne vključuje stroška za električno energijo, porabljeno v gospodinjstvu). Po izdelavi toplotnega ovoja (pred štirimi leti je fasado izoliral z desetimi centimetri toplotne izolacije) se je strošek zmanjšal na 590 evrov.

»Naložba v toplotno črpalko in prenovo kurilnice, za katero sem pred sedmimi leti odštel približno 11.000 evrov, se mi je že povrnila,« zadovoljno ugotavlja Škoflek.

Vir:Deloindom

 

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu toplotne črpalke preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje


Priporočeni izdelki

ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2019.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard