Zadnji prispevki
Na Dunaju zagon največje toplotne črpalke v srednji Evropi
Od 6. marca 2019 je trenutno največja centralna toplotna črpalka v srednji Evropi v polnem delovanju in ogreva 25.000 gospodinjstev bre... Beri naprej
Primerjava: radiatorji, talno ogrevanje
Radiatorsko ogrevanje je klasična metoda, ki je prisotna v večini ob... Beri naprej
Najbolj urejena javna stranišča so v občini ...
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je 19. Novembra na svetovni dan stranišč, razglasilo zmagovalce letošnje akcije Naj jav... Beri naprej
Talno ogrevanje: Boljša razporeditev temperature
Ploskovna ogrevala, pa naj bodo talna, stenska ali stropna, se najpogosteje vgrajujejo v nove energijsko varčne hiše. Največ lastnikov... Beri naprej
Eko sklad: Daljši rok obdelave vlog in izplačil
Eko sklad vas obvešča, da je glede na veliko število prejetih vlog občanov trenutni čas obdelave vloge okrog 5 mesecev, vendar pa ko... Beri naprej
Vsi prispevki

Kamin nasveti pri vzdrževanju

Kaminska peč vam nudi dodatno toploto ter udobje ob mrzlih zimskih dneh. Le kdo si ne želi sprostitve v hladni sezoni z dobro knjigo v roki pred toplim ognjem v vašem kaminu. Vedno več ljudi si želi izpolniti to željo. Dobra novica je da kaminske peči niso več tako drage in jih lahko dobimo po zmernih cenah. 

Dan danes so kamini v veliko večji uporabi kot pred leti. S poleni ter peleti se boste greli relativno ekonomično. Vendar morate biti pri obratovanju peči pozorni na nekaj malenkosti. V novici boste dobili nekaj preprostih nasvetov za vzdrževanje vašega kamina.

Odstranjevanje saj ter pepela

Če želite odstraniti ostanke pepela iz kamina, zato ne potrebujete posebnega čistilnega sredstva, enostavno uporabite časopisni papir. Papir navlažimo in ga povaljamo v ohlajen bel pepel. Nato boste lahko obloge v kaminski peči ter vratcih enostavno zdrgnili.

Najboljša preventiva proti nabiranju pepela v kaminu pri uporabi polen je, nalaganje polen vzporedno z odprtino kaminske peči, skorja polen naj bo obrnjeno proti notranjosti peči. Lubje je najbolj vlažen del polena in ustvarja paro, ki se združi z sajami. Bolj kot so polena oddaljena od vratc kamina manj saj se bo nalagalo na vratcih kamina.

Najboljši les za kamin

V vsakem primeru bi morali uporabiti suh les za kurjavo. Bolj kot je les vlažen več dima proizvaja pri gorenju. Les naj ne bi imel vsebnost vlage večjo od 20%. Da to dosežemo je potrebno les sušiti dve do tri leta. Drva naj bodo ustrezno zaščitena pred dežjem in naj se nahajajo na zračnem prostoru(lesena hiška, kozolec). Vse to bo pospešilo postopek sušenja. Več o skladiščenju lesa si lahko preberete v našem prispevku.

Na splošno je les listavcev boljši za ogrevanje kot les iglavcev. Čeprav smreka in bor zagorita hitreje kot les breze ali hrasta, zato tudi prej izgorita. Poleg tega smola iglavcev dodatno umaže vašo kaminsko peč.

Hiter ogenj v kaminu

Za hiter vžig lesa je les iglavcev zelo primeren saj zelo hitro zagori. Če želite hiter in intenzivni ogenj položite dve veliki poleni vertikalno drug ob drugo. Na ti poleni lahko postavite vnetljiv material kot na primer treske in iz njega postavite šotor nad poleni. Treske zagotavljajo hiter ogenj, dve veliki poleni bosta zagoreli počasi in obdržali toploto za dalj časa.

Papir ne sodi v kamin

Mnogi izkoriščajo svoj kamin za kurjenje odpadnega papirja. To ni zdravo in je lahko za vas zelo škodljivo. Papir, predvsem časopisni se ne sme kuriti. Tiskarska črnila in veziva v papirju ustvarjajo nevarne onesnaževalce kot rakotvorne dioksine pri izgorevanju. Tudi za prižiganje je papir zelo slabo primeren, saj izgori prehitro.


Uporabite pepel kot gnojilo

Kdo kuri samo neobdelan les, lahko uporabi pepel kot gnojilo na vrtu. Predvsem v zemlji ki vsebuje veliko kislosti je lahko v osnovi pepel odlično nadomestilo. Pri tem je najbolj pomembno da kurite neobdelan les. Tako lahko ves pepel preprosto potresete preko komposta.


Če razmišljate o namestitvi ali nakupu nove kaminske peči, preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

 


ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2019.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard