Zadnji prispevki
Najbolj urejena javna stranišča so v občini ...
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je 19. Novembra na svetovni dan stranišč, razglasilo zmagovalce letošnje akcije Naj jav... Beri naprej
Talno ogrevanje: Boljša razporeditev temperature
Ploskovna ogrevala, pa naj bodo talna, stenska ali stropna, se najpogosteje vgrajujejo v nove energijsko varčne hiše. Največ lastnikov... Beri naprej
Eko sklad: Daljši rok obdelave vlog in izplačil
Eko sklad vas obvešča, da je glede na veliko število prejetih vlog občanov trenutni čas obdelave vloge okrog 5 mesecev, vendar pa ko... Beri naprej
Kurite dovolj suh les in s tem prihanite pri ogrevanju
Prvi znaki da kurite preveč vlažen les Ali gorivo v kurišču dobro zgoreva, lahk... Beri naprej
Družina v času sezone za ogrevanje porabi 1500 evrov
Povprečna slovenska družina v času sezone za ogrevanje porabi 1500 evrov, kaže raziskava Reus za družbo Borzen. Najbolj pogost nači... Beri naprej
Vsi prispevki

Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za nakup klimatske naprave

Poletje je že spet tukaj, spet imamo čas za razmislek in nakup klimatske naprave.

Kaj moram vedeti, preden se odločimo za nakup klima naprave?

Klime postajajo vedno bolj učinkovite in dosegajo vedno večji izkoristek. Velik poudarek je na bolj čistem zraku in možnosti upravljanja na daljavo s pomočjo pametnega telefona.

Klasična in inverterska klima – kakšna je sploh razlika ?

Klasične klimatske naprave se izklopijo, kadar se prostor ohladi na želeno temperaturo. V primeru da se prostor spet ogreje, moramo klimatsko napravo znova vključiti, kar ni najbolj varčno.
V zadnjem času so zato veliko bolj razširjene inverterske, ki se ne izklapljajo, ampak ko dosežejo nastavljeno temperaturo v prostoru, delujejo naprej, le da z zmanjšano močjo, zgolj toliko, da ostane temperatura v prostoru enaka.

Moč klimatske naprave

Obstaja okvirna formula za računanje potrebne moči klimatske naprave. Prostornino prostorov pomnožimo s 25 W/m3.

Primer:

Imam stanovanje z 33 m2. V stanovanju imamo stene, ki so visoke 2,4 m. Kar pomeni da je prostornina celotnega stanovanja 79,2 m3. Če to vrednost pomnožimo s 25 W/m3 dobimo 1,98 kW.
Kar pomeni da je za naše stanovanje primerna klima z močjo 2 kW.

Vse vrednosti so seveda okvirne.  

Kateri model klimatske naprave izbrati ?

Priporočljivo je izbrati kakovostnega, preizkušenega proizvajalca klimatskih naprav v energijskem razredu A, A+, A++ ali A+++, pri čemer vsak plus pomeni za deset odstotkov manjšo rabo od razreda A. Če se odločite za nakup klimatske naprave, s katero se bomo tudi ogrevali (inverterska), morate biti pozorni na sezonsko grelno število – SCOP, ki naj bo večje od 3,4 ter sezonsko hladilno število – SEER pa naj bo višje od 5,1. Več o vrednostih si lahko preberete v tem članku.

Redno vzdrževanje daljša življenjsko dobo vaše klimatske naprave

Če je klima v redni uporabi, priporočamo vsaj dvakrat na leto čiščenje filtrov zraka s toplo vodo in čistilnim sredstvom. Servis naprave je najbolje izvesti pred sezono – torej pred poletjem.
Priporočamo vsaj en servis na dve leti. Serviser bo pregledal delovanje klimatske naprave, očistil filtre notranje enote ter odvod kondenza, po potrebi dodal hladilno sredstvo.

 

Če razmišljate o servisu ali nakupu klimatske naprave preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

 


ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2019.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard