Vsi prispevki

Oslo si je zastavil ambiciozne cilje. Norveška prestolnica želi biti zelena, živahna in vključujoča. V ta namen so Norvežani v glavni načrt zapisali nekaj kreativnih pristopov - predvsem na področju varstva podnebja.Oslo je evropska zelena prestolnica leta 2019. Evropska komisija vsako leto dodeli nagrado mestu, ki dosledno dosega visoke okolijske standarde, ter s tem ponuja vzor drugim mestom. Bivalni prostor za vse - tudi za ribe Kot velika večina ostalih evropskih mest tudi Oslo stalno ..
0 komentarji
Fluorirani toplogredni (F-plini) so sestavni element klimatskih naprav. Vplivajo na ozonsko plast in njihovo iztekanje prispeva k podnebnim spremembam. Z zakonodajo so določena stroga merila za preprečevanje iztekanja F-plinov pri vgradnji in servisiranju klimatskih naprav. Ključna za preprečevanje iztekanja je strokovna izvedba vgradnje, ki jo lahko izvajajo le od ministrstva pooblaščena podjetja in strokovno usposobljeni pooblaščeni serviserji. Tudi proizvajalci stalno iščejo izboljšave in ..
Končno pomlad: Sonce sije pogosteje, temperature naraščajo – vsaj čez dan. Torej samo izklopimo peč/toplotno črpalko in s tem prihranimo energijo? Kaj pa poleti? Več boste izvedeli v sledečem članku. Izklop ogrevanja spomladi: brez gretja čez dan? Veliko ljudi izklopi ogrevanje čez dan, takoj ko se prostori zaradi sončnega sevanja prijetno ogrejejo. To je prezgodaj, vaše stanovanje se običajno proti večeru spet ohladi. Začasna zaustavitev ogrevanja če dan, je vse prej kot varčevanje s s..
0 komentarji
Od 6. marca 2019 je trenutno največja centralna toplotna črpalka v srednji Evropi v polnem delovanju in ogreva 25.000 gospodinjstev brez CO2. Wien Energie tako postavlja nove standarde v proizvodnji toplote na Dunaju. Odpadna toplota iz elektrarn v Simmeringu, ki je bila prej neuporabna, se bo v prihodnosti pretvorila neposredno v daljinsko ogrevanje. Več o gradnji toplotne črpalke Christoph Segalla, vodja projektov za energijo na Dunaju, opisuje temo in osnovno tehnologijo velike toplotne..
Radiatorsko ogrevanje je klasična metoda, ki je prisotna v večini obstoječih objektov. V zadnjem desetletju se uveljavljajo tudi drugi sistemi. Pri talnem ogrevanju tla ogrejejo zrak, topel zrak se dviguje navzgor, temperaturni profil po višini je enakomeren, ni tako intenzivnega kroženja zraka in prahu kot pri radiatorskem ogrevanju. Energetska učinkovitost je zaradi nizkotemperaturnega režima višja, stroški so lahko tudi 10 % nižji kot pri radiatorskem sistemu. Ta dva sistema lahko tudi ko..
0 komentarji
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je 19. Novembra na svetovni dan stranišč, razglasilo zmagovalce letošnje akcije Naj javno stranišče 2018. Kot so sporočili, so čez leto pregledali 130 lokacij javnih stranišč po Sloveniji in najbolje ocenili tista v Občini Koper. Velja omeniti da je Občina Koper zmagala za le 0,01 točke pred Občino Ljubljana. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je akcijo ocenjevanja urejenosti javnih stranišč pripravilo že desetič zapored. Ocenjevanje so izv..
0 komentarji
Ploskovna ogrevala, pa naj bodo talna, stenska ali stropna, se najpogosteje vgrajujejo v nove energijsko varčne hiše. Največ lastnikov se odloči za talno gretje. Sistem zank – razmik med njimi in površino, po kateri jih speljemo – je treba skrbno načrtovati glede na toplotne potrebe v hiši. Če pretiravamo in speljemo preveč zank po preveliki površini, si bomo ustvarili nepotrebne stroške, saj bomo porabili preveč energije, dražja pa bo tudi začetna investicija. Namen nizkotemperaturnega ogrevanj..
Eko sklad vas obvešča, da je glede na veliko število prejetih vlog občanov trenutni čas obdelave vloge okrog 5 mesecev, vendar pa kot je veljajo tudi že do sedaj se z izvajanjem naložbe lahko začne že takoj po oddaji vloge na naslov Eko sklada. Na kratko to pomeni da lahko vlagatelj vlogo vloži že takoj po prejetju predračuna/ponudbe izvajalca in s tem prihrani več časa kot bi ga sicer. Podaljšal se je tudi rok izplačil za ukrepe, ki vključujejo vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso in / ..
0 komentarji
Prvi znaki da kurite preveč vlažen les Ali gorivo v kurišču dobro zgoreva, lahko presodimo tudi na pogled. Zaželen je svetel, celo modrikast plamen, nikakor pa ne sme biti temno rdeč ali celo črno obrobljen. Tem­no rdeč plamen pomeni slabo zgorevanje lesa z veliko saj in nevarnega ogljikovega monoksida. Med opozorilnime znake spada tudi temen dim na izstopu iz dimnika (dim, ki je viden, razen pare, je neprimeren) in ostanke goriva v pepelu. Zaželen je svetlo siv pepel, s čim manj delci oglja...
0 komentarji
Povprečna slovenska družina v času sezone za ogrevanje porabi 1500 evrov, kaže raziskava Reus za družbo Borzen. Najbolj pogost način ogrevanja v Sloveniji je še vedno centralno ogrevanje. Raziskava kaže, da v Sloveniji razlikujemo štiri glavne načine ogrevanj, in sicer centralno ogrevanje, centralno daljinsko ogrevanje, etažno centralno ogrevanje in lokalno ogrevanje, kot so kamini in električni radiatorji. Dobra polovica anketiranih gospodinjstev je navedla eno od oblik centralnega ogrevanja..
7 nasvetov za zmanjšanje porabe vode v vašem gospodinjstvu Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebujemo praktično vsak dan v letu, za njeno pripravo pa porabimo veliko energije. Stroški priprave lahko znašajo tudi več kot 30% stroškov za ogrevanje prostorov. Z razumno rabo tople vode lahko prihranimo do 20 % energije. Vedno več slovenskih gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja obnovljive vire energije s toplotno črpalko ali solarnim sistemom, kar pripomore k zmanjšanju stroškov, hkra..
Cene drv za kurilno sezono 2018/2019 narasle za 20% Analiza cen drv, ki jo na portalu Gozd in gozdarstvo je v zadnjih dveh obravnavanih obdobjih pokazala izrazito rast cen drv za kurjavo. Primerjava z lanskim letom kaže, da so se najbolj zaželena drva podražila za petino. Očitno je, da se je vpliv žledoloma v letu 2014 in ujm, ki so sledile, že izpel, povpraševanje pa je dovolj veliko, da so se letos začele cene dvigovati. Bukova drva so zagotovo najbolj zaželena, njihova ponud​ba na trgu ..
0 komentarji
Toplotne črpalke: Od česa je odvisen hrup, ki ga proizvaja toplotna črpalka? V zadnjih letih se zelo povečuje delež toplotnih črpalk (TČ) za ogrevanje stavb in sanitarne vode, zato so čedalje pogostejše tudi težave s hrupnostjo, ki jo zaznavajo tako lastniki kot bližnji sosedi. Medtem ko TČ zemlja/voda in voda/voda stojijo v kotlovnici in se jih da dobro zvočno izolirati, ima večina izvedb TČ zrak/voda zunanjo enoto, katere hrup se bolj ali manj širi v okolico. Pri odločanju za napravo so klj..
0 komentarji
Ali ste ostali brez tlaka v vašem ogrevalnem sistemu ? V vašem domu je postalo neprijetno hladno. To je morda posledica premajhnega tlaka v vašemu sistemu. V današnjem članku boste izvedeli vse možne vzroke in rešitve. Premajhen tlak v sistemu ogrevanja je eden najpogostejših vzrokov za slabo delovanje ogrevanja, največ klicev iz strani strank prejmemo prav zaradi tega. Zakaj je tlak v vašem sistemu prenizek? Vzrokov za nastanek nizkega tlaka je lahko več. Najpogostejši vzroki pa so:..
0 komentarji
Test klimatskih naprav – Zmagovalec Daikin Velike razlike v ceni, večinoma z razlogom! Klimatske naprave so v vročih poletnih dneh in nočeh najbolj učinkovit način hlajenja, v prehodnih obdobjih pa se izkažejo tudi kot energijsko učinkovit način ogrevanja. Na testu smo preizkusili, kako učinkovite so stenske klimatske naprave z ločenima zunanjo in notranjo enoto z močjo 2,5 in 3,5 kW. Oceno zelo dobro so za učinkovitost dobile le tri 2,5-kilovatne naprave. Razlike pri učinkovitosti hlajenj..
0 komentarji

ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2020.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard