Zadnji prispevki
Kdaj izklopiti vaše centralno ogrevanje?
Končno pomlad: Sonce sije pogosteje, temperature naraščajo – vsaj čez dan. Torej samo izklopimo peč/toplotno črpalko in ... Beri naprej
Na Dunaju zagon največje toplotne črpalke v srednji Evropi
Od 6. marca 2019 je trenutno največja centralna toplotna črpalka v srednji Evropi v polnem delovanju in ogreva 25.000 gospodinjstev bre... Beri naprej
Primerjava: radiatorji, talno ogrevanje
Radiatorsko ogrevanje je klasična metoda, ki je prisotna v večini ob... Beri naprej
Najbolj urejena javna stranišča so v občini ...
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je 19. Novembra na svetovni dan stranišč, razglasilo zmagovalce letošnje akcije Naj jav... Beri naprej
Talno ogrevanje: Boljša razporeditev temperature
Ploskovna ogrevala, pa naj bodo talna, stenska ali stropna, se najpogosteje vgrajujejo v nove energijsko varčne hiše. Največ lastnikov... Beri naprej
Vsi prispevki

7 nasvetov za zmanjšanje porabe vode v vašem gospodinjstvu

7 nasvetov za zmanjšanje porabe vode v vašem gospodinjstvu

Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebujemo praktično vsak dan v letu, za njeno pripravo pa porabimo veliko energije. Stroški priprave lahko znašajo tudi več kot 30% stroškov za ogrevanje prostorov. Z razumno rabo tople vode lahko prihranimo do 20 % energije.

Vedno več slovenskih gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja obnovljive vire energije s toplotno črpalko ali solarnim sistemom, kar pripomore k zmanjšanju stroškov, hkrati pa omogoči manjše izpuste toplogrednih plinov.

Najbolj ekonomično je, če segrevamo vodo na 55 do 60°C. To je tudi dovolj za preprečevanje nastajanja legionele. Višje temperature niso priporočljive zaradi povečanih toplotnih izgub in intenzivnejšega izločanja vodnega kamna.

Vestno zapirajte pipe

Ko vode ne potrebujemo, denimo med umivanjem zob, miljenjem, britjem, ročnim pranjem posode in podobnimi opravili, vestno zapirajmo pipe.

Uporabljajte varčne WC kotličke

 

Preverite, ali kotliček za vodo v WC-ju pušča
Dajte nekaj vodotopne barve v kotliček. Če opazite barvo v WC školjki, pomeni, da kotliček pušča in ga je potrebno popraviti ali zamenjati.

Poskrbite za dobro tesnjenje

Poskrbimo za dobro tesnjenje vodovodne napeljave in armature na posameznih porabniških mestih. Če na minuto steče iz pipe 10 kapljic tople vode segrete na 50°C, na leto izgubimo približno 2 m3 vode in 90 kWh energije.

Pogosteje se prhajte kot kopate

Pogosteje se prhajmo kot kopamo. S prhanjem do pet minut porabimo trikrat manj vode (30 do 80 litrov) kot pri kopeli (150 do 200 litrov).

Vgradite števce za porabo vode

V večstanovanjskih stavbah v posameznih stanovanjskih enotah, če je to tehnično izvedljivo, vgradite števce za porabo tople in hladne vode. S tem boste plačali toliko kot porabite.
 

Če razmišljate o prenovi ali montaži kopalnice preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

 


ANKETA

KONTAKT

  • +386 02 620 78 91
  • 040 831 950
  • info@biakom.si
  • Dragonijeva ulica 1, Maribor

FACEBOOK

LOKACIJA

Kje smo

Biakom d.o.o. © 2009 - 2019.  Vse pravice pridržane.  |  Cene vsebujejo DDV.  |  Slike so lahko simbolične.    
View Mobile / Standard